Česi si priamo volia prezidenta, začalo sa druhé kolo

25.01.2013 Celý región

Praha 25. januára (TASR) - V Českej republike sa dnes o 14. hodine otvorili volebné strediská v druhom kole historicky prvých priamych volieb hlavy štátu, v ktorých si voliči zvolia nástupcu prezidenta Václava Klausa.

O Pražský hrad bojujú dvaja kandidáti, ktorí v prvom kole hlasovania pred dvoma týždňami získali najviac hlasov - bývalý premiér Miloš Zeman a minister zahraničných vecí a šéf vládnej koaličnej strany TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Voliči môžu hlasovať dnes do 22. hodiny a v sobotu od ôsmej do druhej popoludní. Výsledok hlasovania by podľa podpredsedu Českého štatistického úradu Stanislava Drápala mohol byť známy okolo pol štvrtej popoludní, pričom prvé výsledky očakáva už 15 minút po skončení volieb. Citoval ho český rozhlas.

Obaja prezidentskí kandidáti aj prezident Klaus informovali, že budú hlasovať dnes popoludní, Schwarzenberg hneď o 14.00, Zeman o 15.00 a Klaus o 16.15 h, spravodajská televízna stanica ČT24 odvysiela ich hlasovanie v priamom prenose.

Premiér a šéf ODS Petr Nečas chce dnes odvoliť v Poslaneckej snemovni. Povedal, že dá, hoci s výhradami, svoj hlas kolegovi z vlády Karlovi Schwarzenbergovi. Zemana nemieni voliť, pretože žiadal o podporu komunistov. Predvolebnú kampaň označil premiér pre iDNES.cz za príliš vyhrotenú a prehnanú.

Český rozhlas informoval, že výsledky druhého kola prezidentských volieb bude spracovávať zhruba 3200 ľudí na preberacích miestach a ďalších 60 štatistikov potom priamo v Českom štatistickom úrade. V Česku je približne 15.000 okrskových volebných komisií.

Server Novinky.cz dnes napísal, že nový prezident bude možno 8. marca skladať slávnostne sľub na Pražskom hrade bez účasti Václava Klausa. Prezident pred časom denníku Právo povedal, že 7. marca skončí vo funkcii a na druhý deň odlieta do USA, kde prijal pozvanie American Enterprise Institute na stretnutie špičiek americkej politiky a akademickej sféry.
 

Vyberte región